Placering av spisen

Det här är inte kärnfysik direk, och större I-landsproblem får man kanske leta efter men jag har några små funderingar över placeringen av spisen i köket. Jag tycker det är urtjusigt att placera den i köksön, som på bilderna ovan, och ha en frihängande fläkt ovanför. Men, jag ser framför mig hur köksön är den sociala delen av köket, där man ”hänger”, tar en kaffe, slänger fram frukosten, och till det vill jag inte ha en spis och en fläkt ”i vägen”.  Är det så socialt att stå och överrösta en fläkt? Kommer man irritera sig på fläkten när köksön används till annat än att stå och steka (inte schteeeka som på Stureplan då, utan steka köttbullar ;)). Någon som har erfarenhet av detta? Ris och ros mottages tacksamt!

Foto: Bjarni B. Jacobsen för BoBedre

Annonser
Det här inlägget postades i Nya huset. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Placering av spisen

 1. Jag tycker personligen att det är jättesnyggt att ha den på köksön. MEn som du säger: Är det praktiskt? Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, mer än att jag tycker det är snyggt!

  Puss!

 2. Linruz skriver:

  Mmm förstår din funderingar.
  Skit snyggt att ha den i köksön men som du säger så är det ju kanske inte det bästa alternativet om man vill att ön ska kunna vara en social plats där man ska stå och hänga.
  Fniss….mitt svammel är nog inte till ngn nytta.
  Kram kram Lina

 3. Camilla skriver:

  Allt hänger ju också på hur stor ön är. Man kan ju ha spisen på ena delen och ”hänget” på andra sidan 🙂 Men om jag ska gå på mina tankar.. då skulle jag vilja ha spisen rätt så nära vasken också. Så man kan samla matlagningen. Skölja, hacka, steka.. typ 🙂 Så man inte behöver springa med maten runt i hela köket för att komma till de olika ”stationerna”. Det känns som man stökar ner så mycket mer. När vi gjorde vår lilla ö så var mina tanke att man kunde stå där när man ska förbereda maten, som som hacka.. Jag står aldrig där mer än när jag bakar för det är enda stället där bakbordet får plats ordentligt. Det känns inte riktigt rätt och bara omvänt om jag skulle stå där när jag kan hålla mej närmare både vask och spis.

  Men visst är det snyggt, super snyggt. Men ibland måste man bli lite praktisk 😀

  Kram

 4. Mrs. b skriver:

  Vi har en köksö med spis+fläkt+liten diskho. Hos oss har det funkat bra (vi har dock inga sittplatser vid köksön), har dock inte tänkt så mycket på detta och inte heller på alternativa varianter vilket säkert skulle ha fungerat lika bra 🙂

  Hos oss hade det nog inte fungerat att placera spisen på den andra köksbänken – det hade blivit för lite bänkyta kvar där. Men har man mycket yta att välja på så tror jag vilket som fungerar.

 5. Dessi skriver:

  Vi har vår ugn och häll på andra sidan ( d v s inte på köksön) utan där har vi istället mysigt häng. Barstolar och där slår sig folk gärna ner. Jag tycker lite som du, kanske blir för stökigt att ha fläkt och häll där. Det bör ju stänka om hällen?!

 6. Det beror nog på hur stor köksön är. Vi har en ganska stor köksö och jag är glad att vi inte har någon spis som tar upp platsen. Köksön använder vi som en naturlig plats att samlas kring när vi har gäster, speciellt innan maten är klar. Då står alla och tar en drink kring ön och då är det mysigt om man kan ha tända ljus och lite stämning istället för maten som står och bubblar på spisen med fläkten igång. 🙂

  Vi använder dessutom köksön som köksbord dagligen, så det beror nog lite på hur ni tänkt använda den? 🙂 Som matställe eller ni kanske har så pass stort kök med annan matplats att ni inte behöver barstolar?

  Bara lite tankar från mig.

  Btw, vi har vår spis i en hörna, väldigt praktiskt och sparar mycket arbetsyta!
  Kram kram

 7. Maja/Cactusvit skriver:

  Problem är ju till för att lösas och en fiffig lösning till detta problem är att (om möjligt) placera motorn till fläkten på utsidan av huset. Då kan ni stå och schteeka hur mycket ni vill! =)

  Kram från mig!

 8. Pia skriver:

  Vi har spisen i vår köksö och det är jättebra för det första så kan jag stå och laga middag på kvällen medans jag hjälper barnen med läxorna eftersom köksbordet står framför köksön.
  När vi ska bjuda våra gäster på buffe så dukar vi alltid upp maten på köksön och då kan vi utan problem hålla de varma rätterna varma.
  Dessutom så är det skönt att slippa att stå med ryggen mot alla andra när man lagar mat nyfiken som man är…

 9. Ingrid skriver:

  Hälsningar från Mallorca :0)

  Det är ju snyggt med spisen så, frågan är hur praktiskt det blir i längden. Men som sagt snyggt!!

  Tack för dina rader, det är gott att höra att någon tänker på en.

  ~Ingrid

 10. Vi har en ”halvö” där vi är sociala, dvs vi har barstolar på ena sidan och på andra sidan är själva köket. Jag är glad att vi inte har fläkten just där, för som du säger den väsnas en del och är inte så ”social”.

 11. camilla skriver:

  Hej Camilla!

  Det stämmer bra, ljusslingan är från Granit, den var dessvärre slut för tillfälligt men kommer in igen!

  Förstår dina funderingar angående placeringen.. svårt eftersom jag inte har erfarenhet, men snyggt är det 🙂

 12. Linda skriver:

  Hej!
  Förstår dina tankarna kring detta.
  Allt beror kanske på själva planlösningen?
  Kan tro att det blir en öppnare känsla att inte ha fläkten över ön utan istället mot väggen.

 13. Vilken härlig frågeställning! Har tyvärr ingen egen erfarenhet.

 14. ingen vanlig dag skriver:

  Förstår att du tvekar. Det är absolut snyggt med spisen på köksön men som du säger kan den ju vara i vägen. En annan aspekt är att en köksö är det perfekta stället att baka, kavla ut degen eller pyssla på och då vill man ha så mycket plats som möjligt – trist om spisen är i vägen speciellt om man är några som hjälper till (barn kanske). Jag hade nämligen den här diskussionen med min svägerska igår som också håller på att bygga hus och detta var vad vi kom fram till. Spisen för deras del blir på vanliga bänken. Hoppas du kommer fram till något som passar dig.

  /Kristina

 15. DAHLARNA skriver:

  Hej! Instämmer med dig – det är ursnyggt med spis vid en köksö. Jag går i stora köksdrömmar, men än så länge är det BARA drömmar. Funderar på samma fråga & har försökte att tänka extra på det när jag besöker vänner. Snyggt är det alltid, men precis som du skriver så är det ibland svårt att överrösta både själva ljuden från spisen & fläkten. Ibland stänker det ju även lite när man steker & då är det ju inte kul om barnen sitter där med skolbäcker eller en vän får en fläck på fintröjan… Så hur snyggt jag än tycker att det är, så kommer spisen i vårt framtida kök inte vara vid köksön/barhänget…
  Ha det så bra!

 16. Intressant tanke. Om man ska ha barhäng där kanske det inte passar så bra, men jag har ingen egen erfarenhet av det.
  Ja det är mycket att tänka på när man planerar kök. Vi har ritat och ritat om åtskilliga gånger men nu hamnar den i ett hörn trots att jag var emot det från början. Som sagt det är ju många faktorer som spelar in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s